Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо имаме нужда от витамин C?

Защо имаме нужда от витамин C?

Аз детето | 2021-04-15

Защо имаме нужда от витамин C?

Храната, която ядем, съдържа много вещества, които са необходими за човешкото тяло: белтъчини, мазнини, въглехидрати, течности и минерали. Но това не е всичко необходимо. За да поддържаме организма си здрав, имаме нужда и от витамини.
Витамините са вещества, от които организмът ни се нуждае в определени количества. Ако витамините, които приемаме са недостатъчно, можем да се разболеем от различни болести. Така например липсата на витамин A действа зле върху зрението ни.

За витамините и тяхното значение за доброто здраве хората знаят отдавна. Още в древността, въпреки че тогава не са ги наричали витамини, хората са знаели, че трябва да се хранят разнообразно и с повече плодове и зеленчуци, защото иначе ще са склонни към заболявания.

Недостигът на витамин C предизвиква болестта скорбут, от която са се разболявали старите мореплаватели, защото на корабите си не са имали плодове и зеленчуци. Заради това през 17 век група британски моряци взели със себе си много лимони, за да предотвратят тази болест. Ето защо по това време те били наречени „лимонници“.

А ето какво пише в една книга за прочутия мореплавател Джеймс Кук от Яков Михайлович Свет, в превод на Сергей Влахов:
„... Но нито в първата, нито в следващите експедиции скорбутът бе причинил най-малка щета на екипажа. Причината е проста. Кук беше въвел убийствен за скорбута хранителен режим — кисело зеле, лук, чесън, отвара от хвойна, прясно месо, пресни зеленчуци и пресни плодове още при първа възможност; различни треви, каквито могат лесно да се съберат при всяко спиране на брега. Всъщност това е всичко.
„За отказ да получи своя пай прясно месо наказах с дванадесет удара с камшик матроса Хенри Стивънс и войника от морската пехота Томас Денстър.“ Това Кук записа в дневника си на 16 септември 1768 година. Тази мярка не струваше и Кук скоро го разбра.
Самият той поглъщаше огромни количества кисело зеле и пиеше с галони отвара от хвойна. По молба на командира офицерите започнаха пред очите на матросите си постоянно да искат от готвача кисело зеле и малцова настойка.
И скоро на Кук доложиха, че матросите започнали да крадат кисело зеле от големите каци в трюма.
Това бе радостна вест. От тук нататък Кук беше спокоен – всички без изключение — моряците, учените и слугите започнаха да подражават на капитана. „Зелената“ диета влезе в бита и извърши чудото — дори при многомесечни плавания в полярните морета на борда нямаше нито един човек да боледува от скорбут.
Болестта скорбут се предотвратява от витамин C, той е известен и като аскорбинова киселина. Той се образува в свежи зелени листа, корени, стъбла на покълващи растения, а също го има и в пресните плодове и зеленчуци, които ние ядем, като някои от съдържащите най-много витамин C са шипки, цитрусови плодове, касис, ягоди, коприва, спанак.

Любопитно за витамин C е, че другите бозайници го произвеждат в черния си дроб и никога не страдат от недостатък, но хората, маймуните и морските свинчета не могат сами да произвеждат витамин C и затова трябва да си го набавят чрез храната. Витамин C участва в клетъчните окислително-редукционни процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира естествения имунитет, затова е много важно да си го набавяме.

Затова, деца, не забравяйте, за да бъдете здрави, яжте разнообразна храна и задължително много плодове и зеленчуци.

Вижте още:
Как тялото ни приема витамините и какво прави с тях?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град