Растения и животни

Начало | Растения и животни | Слънчогледите наистина следват Слънцето и 7 други ослепителни факта

Слънчогледите наистина следват Слънцето и 7 други ослепителни факта

Аз детето | 2020-08-26

Слънчогледите наистина следват Слънцето и 7 други ослепителни факта

Не са ли красиви слънчогледите? Дори и само на снимката, а представете си какво би било да сте там сред целия този жълт цвят и красота! Самото гледане към тях веднага ще повдигне настроението ви. „Слънчогледите правят хората щастливи“, казва мениджър по градинарство на Ботаническата градина в Атланта, САЩ. „Може би ярките венчелистчета около жълтата тичинка лице са толкова привлекателни за хората.“ Приличайки на слънцето, тези живи жълти растения наистина са прекрасни и изглеждат като перфектния подарък, за да донесат радост за нечий ден. Но слънчогледите са още по-специални отколкото подозирате. Ето 8 факта, които ще ви докажат, че слънчогледите са не само красиви, но и доста необикновени.

1. Съществуват толкова много сортове

Има повече от 70 вида слънчоглед като най-често срещаният вид слънчоглед е Helianthus annuus – Helianthus означава хелиос (или слънце) и антант (цвете). При тези растения има изобилие от различни цветове и форми, вариращи от малки до много големи, от жълти венчелистчета до червени. Има сортове джуджета, които са от 2,5 до 7,6 сантиметра височина и сортове гиганти високи над 5 метра.

2. Лесно се отглеждат

Всъщност слънчогледите се отглеждат толкова лесно, че понякога поникват под хранилки за птици, които просто са пуснали семена. Но като цяло ако искате да ги засадите, трябва да посеете семето директно в почвата, след като опасността от замръзване е преминала през пролетта и само трябва да поливате от време на време и ще имате слънчоглед и при това можете да го засадите дори и пред блока.

3. Слънчогледите идват от Америка

Ярките цветя, които наричаме слънчогледи, произхождат от едногодишно растение, което идва от Северна Америка. Още през 3000 г. пр. Хр. Американските индианци са ги отглеждали за лечебни цели, гориво и храна. През 1500-та година испански изследователи донасят слънчоглед в Европа, където скоро става популярен заради своята красота.

4. Хиляди малки цветя са един слънчоглед

Слънчогледите са не просто едно цвете, те всъщност съдържат от 1000 до 2000 по-малки цветенца. Всяко листенце на главата на цветето е това, което ботаниците наричат лъчевиден цвят. Цветовете са събрани в съцветие, състоящо се от тръбести и езически такива.

5. Те могат да проследят Слънцето

Незрелите цветни пъпки на слънчогледа могат да проследяват слънцето в облачни дни, а в слънчеви дни пъпките ще следват слънцето по небето от изток на запад. До зори пъпките ще са се върнали на изток. Въпреки това, докато цветната пъпка узрява и цъфти, стъблото се втвърдява и цветето се фиксира с лице към изток. Цветовете на дивите слънчогледи, които се виждат понякога край пътищата, не следват слънцето, а техните цъфтящи глави са изправени в много посоки, когато узреят.

6. Невинаги са жълти

Не всички венчелистчета на слънчогледите са жълти. Има повече от 60 разновидности слънчоглед, които растат по целия свят – някои от тези сортове са с различни ивици венчелистчета. Някои слънчогледи също имат различни цветови нюанси, като червено, оранжево и кафяво.

7. За изискана храна

Индианците причислявали семената на слънчогледа към особено изискани блюда, въпреки че преди консумация те ги смачквали, превръщайки ги в нещо като „брашно“. Някои археолози вярват, че индианците дори са се научили да произвеждат първия аналог на слънчогледовото масло, използвайки го в хлебарството и в козметика за мазане на кожата и косата.

8. Един слънчоглед дава около 1000 семена

Всяка слънчогледова глава може да съдържа от 1000 до 2000 семена. Всяко семе може да бъде съвсем различно, що се отнася до външния вид, но най-често срещаният вид, използван за ядене, има черно-бели райета. Други видове семена (като белите или черните слънчогледови семки) са напълно годни за консумация, но обикновено се използват за други цели, като например за слънчогледово олио.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град