играчки

Начало | играчки | Неподозирана история: играчките в Древна Гърция

Неподозирана история: играчките в Древна Гърция

Аз детето | 2021-03-09

Неподозирана история: играчките в Древна Гърция

Децата и играчките винаги са били заедно, както сега, така и преди и като казваме преди, не говорим за времето на родителите ви, нито дори на бабите и дядовците, нито дори на прабабите и прадядовците. Говорим за много, много години назад – за древните цивилизации. За тях всеки от нас е учил много в училище или пък е гледал документални филми или дори чел в книгите и енциклопедиите. Никой не може да отрече, дори и най-големия (не)любител на историята, че е намирал нещо интересно за известни битки, императори, сгради останали и до днес или дори легенди. Но замисляли ли сте се какъв е бил обикновеният живот тогава, защото знаете, не всички са били императори и не всеки ден е бил ден на война, построяване на голяма сграда или завоюване на нови територии. Тогава както и сега, е имало и готвачи, писатели и други подобни хора, които не са се интересували толкова от забавленията на богатите. Имало е разбира се и деца, които както и вие днес, предпочитали по цял ден да си играят. А всеки знае, че щом има и деца, трябва да има и играчки. Така точно както вие днес, децата от Древна Гърция също са обичали да си играят и също са имали най-различни играчки.

При разкопки на древни гръцки градове археолозите са откривали странни предмети, които по-късно с изненада установили, че са просто детски играчки. Така например една от най-често намираните играчки била наречена „ашик“. Правела се от костите на овце и кози и приличала на дълга пръчка, чрез която се хвърляли малки зарчета с различни символи. За какво точно са служели тези символи не е сигурно, но учените предполагат, че чрез тях децата си разказвали различни истории едно на друго. Тази играчка била много популярна и евтина и затова повечето гръцки деца я имали.

Интересното обаче идва, когато се разбира, че много от играчките, които имаме днес, са имали и децата от древността. Такава играчка например е йо-йо. Тогава тя представлявала диск от камък, за който бил завързван конец и който можел да се вдига нагоре и да се спуска надолу. Само се чудим как децата са успявали да правят това, явно са били доста мускулести... :-) Разбира се както сега, така и тогава е имало играчки и за момчета и за момичета. Така например доста популярна момчешка играчка представлявала минимодел на гръцка колесница, а момичетата често имали кукли. Някои от тях дори били с подвижни крака и ръце. Най-често били изработени от слонова кост, а за по-бедните от парцали, глина и восък. Куклите всъщност били доста ценни играчки и освен за забавление, служели и за символ. Така когато едно момиче пораснело и се омъжвало, трябвало задължително преди сватбата да отиде до храма на богинята Артемида и там да остави куклата си. Според гърците куклите били създадени директно от Артемида, за да защитават малките момичета.

За разлика от днес обаче всички гръцки деца, и богатите и бедните, че дори тези на владетелите имали не повече от две играчки: едната те получавали, когато се родят, а другата на 10 години и това било всичко. Това е така, защото от децата тогава се е очаквало да работят и не им е оставало много време за игра. Така че ако някога намерите машина на времето и се върнете в Древна Гърция, забравете за таблетите, дроновете и играчките с дистанционно. Там ще ви бъдат предложени: пумпал, дрънкалка (най-често с формата на прасе), кукла и няколко мраморни топчета. Може би тези играчки ще ви се сторят скучни, но децата в Древна Гърция ги обичали, точно както сега вие обичате вашите!

Докато сме на въпроса, коя от тези играчки бихте искали да имате вие, ако живеехте в това старо време?

Снимки: funifi.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град