Растения и животни

Начало | Растения и животни | 5 невероятно интересни факта за невероятните моржове

5 невероятно интересни факта за невероятните моржове

Аз детето | 2021-05-03

5 невероятно интересни факта за невероятните моржове

Моржът лесно се разпознава заради огромния си размер и великолепните си бивни. Това е ключов вид в арктическите морски екосистеми. Някога моржът е бил застрашен от търговския лов, но днес най-голямата опасност пред него е друга. Каква е тя, както и още невероятни факти за моржовете, които всеки трябва да знае, прочетете по-долу.

1. Има два подвида моржове

Моржовете могат да бъдат наблюдавани в далечния север на нашата планета. Те живеят в Арктика – необятна пустиня от сняг, лед и море. Арктическият пейзаж е толкова голям и разнообразен, че моржовете, които живеят там, са развили малко по-различни характеристики, за да се адаптират към конкретната област, в която живеят – те са известни като подвидове. Атлантическите моржове живеят в крайбрежните райони от Канада до Гренландия (в Атлантическия океан), докато тихоокеанските моржове живеят в северните морета над Русия и Аляска (в Тихия океан). Готино!

2. Бивните на моржовете могат да бъдат с дължина над 90 см

Бивните са това, което отличава моржа. Всеки ги познава именно по тях. Както мъжките, така и женските моржове имат дълги бивни, които им помагат да се адаптират към арктическия живот. Тези масивни морски бозайници използват големите си бивни, за да ги забиват в пясък, сняг и лед и така да изваждат огромните си тела от ледените океански води! Плюс това, те са чудесни за разбиване на твърд лед за създаване на дупки откъдето животните да си поемат дъх, докато плуват под водата.

3. Дебели слоеве мазнини предпазват моржовете от студа

Тези масивни животни не носят цялата тази тежест по телата си без причина! Дебелите слоеве мазнини, съхранявани под кожата им, помагат на моржовете да останат изолирани, като ги поддържат топли и защитени от студа. В действителност, благодарение на цялото си тегло предимно съставено от мазнини, моржовете са в състояние да издържат на температури до -35 °C!

4. Моржовете тежат до 1,5 тона

Дори бебетата моржове са огромни! Те могат да тежат до 75 кг при раждане – това е същото тегло като някои възрастни хора! Представяте ли си?

5. Огромният им размер идва от постоянната диета на мекотели, ракообразни и червеи

Моржовете обичат да похапват двучерупчести мекотели от морското дъно, но се радват и на морски краставици (Морските краставици са клас морски животни с продълговата форма на тялото и жилава кожа) и миди. Възрастните понякога ловуват риба, а най-огромните мъжки дори понякога ловуват спящи тюлени. Моржовете имат супер чувствителни мустаци, които им помагат да откриват храна на дъното на океана. След като намерят вкусна закуска, моржовете могат да бъдат изненадващо бързи плувци, достигайки скорост до 35 км/ч, за да преследват плячката си!

Прочетете още:
Тюленът монах



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град